Followers


AMARAN : Blog ini adalah perjalanan kisah hidup sorang budak perempuan dari zaman sekolah hingga kini, seorang mahasiswi, tahun akhir di sebuah universiti tempatan yang sedang menjalani praktikal di ibu kota Malaysia.

Gaya bahasa yang keanak-anakkan bagi post lama mohon dimaafkan. Tak akan delete post lama. Kerana setiap tulisan, ada ceritanya :) People changes bro!
I LOVE MYSELF VERY MUCH..AND
YOU SHOULD, TOO

19 Dec 2012

Programmer wanna be [Part 1]

Assalamualaikum

Setelah hampir 4 sem aku belajar Science Computer ni. Dah buat aku tertarik menarik kau memang da boom dengan subjek ni. Intrested kowt. Yela belajar something yang kita akan guna jugak future nanti. Aku yang memang pada asalnya memang tak da langsung basic komputer ni secara mendalam ketaq jugak masa first sem tu. Tapi basic setakat dok taip surat, painting, edit-edit gambar tu ada la.

Sem 1, just belajar basic2 or surface je pasal computer. Hardware, software. Kira macam berkenalan lah dengan incik komputer tu. Dah kenal segala tubuh badan dan hati perasaan cik computer, barulah belajar Multimedia untuk sem2. Haha  Kelakar pulak bila teringat yang mana masa praktikal sem 2, kami diminta buat project animation. Bila projek tu dah nak hampir siap, makabergerak-gerak lah gambar tu. Aku rasamuka aku masa tu mesti teruk gila sebab excited tahap gorilla bila tengok gambar tu dok gerak-gerak hasil dari keje tangan sendiri.Hahaha.Sem 3 pulak task kami ialah Database. Quite difficult jugak masa nak siap kan task ni. Tapi at the end of theday, siap jugak Database tu :)


Programming: C++

Semester yang terakhir ni kami didedahkan dengan topik programming. Satu sem belajar programming. Ambik kau!  Programming yang diajar ialah berasaskan Object-oriented which is one of them is C++. Walaupun sekarang antara yang terbaru ialah JAVA tapi sukatan pelajaran provide C++ sahaja. Ok what dari tak de. Ye dok? Nak belajar kat luar programming ni mahunya sampai riban-riban. Kat sini, FREE je..huhu.


Selepas masuk kelas praktikal baru aku hargai betapa hebatnya pemikiran manusia yang mampu nak fikir benda-benda yang payah. Selama ni dok taip je apa nak, then keluar lah segala-galanya kat cik screen. Tapi komputer dok pening kepala translate untuk publish.

Sebagai contohnya kat bawah ni. Ni adalah coding pertama yang aku buat setelah belajar programming ni. Cube bayangkan, nak keluarkan perkataan "Hello World" tu sahaja berapa punya banyak dia punya step. Baru lah keluar output yang kita nak tu. Bayangkan......

Coding pertama
Masa mula-mula compile tu banyak gila error dia. Rasa macam nak nages je.(ok.bohong). Last sekali berjaya jugak compile dengan jayanya. Bangga2.

Tapi ni kalau tunjuk dekat programmer memang dia gelak lah sebab benda ni adalah antara yang paling basic dalam dunia programming. Tapi apa pun saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan. Peacee!

4 comments:

-effa ayub- said...

have a nice journey with computer programming.. :(

cik tanpa nama said...

insyaAllah sis. :)

Inda Linda said...

I dulu pun ambil CS, dah macam2 language blajar. Programming ni seronok. Just jangan cepat give up and kena cool.
Good Luck!!
=)

cik tanpa nama said...

hehe betul tu sis. btw. tq:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...