Followers


AMARAN : Blog ini adalah perjalanan kisah hidup sorang budak perempuan dari zaman sekolah hingga kini, seorang mahasiswi, tahun akhir di sebuah universiti tempatan yang sedang menjalani praktikal di ibu kota Malaysia.

Gaya bahasa yang keanak-anakkan bagi post lama mohon dimaafkan. Tak akan delete post lama. Kerana setiap tulisan, ada ceritanya :) People changes bro!
I LOVE MYSELF VERY MUCH..AND
YOU SHOULD, TOO

7 Apr 2013

JANGAN beli COLLAGEN RUMPAI LAUT!




[Those "story" are based on my own experience]

Sana sini orang duk cerita pasal Collagen Rumpai Laut. Collagen ni bagus lah bla..bla..bla... Banyak khasiat lah bla..bla..bla.. Tapi serius saya cakap, JANGAN BELI COLLAGEN RUMPAI LAUT NI! Serius!!!

Collagen rumpai laut ni kebanyakkan nya ditemui di Sabah. Rumpai laut tu diambil fresh2 dan dikeringkan. Memang tak de bahan kimia lain. InsyaAllah

Tapi serius cakap, aku suggestkan korang JANGAN beli collagen rumpai laut ni kalau tak nak kulit korang lebih gebu,tegang, dan cerah. Sebabnya dalam rumpai laut tu sendiri ada molekul-molekul jisim kolgen yang mikro dan mudah diserap oleh tubuh badan kita. Maknanya, kalau konsisten amik Collegen rumpai laut ni insyaAllah nampak kesan nya.




Based on my OWN experience, saya memang seriusly ada masalah pimple yang tak segan-segannya memunculkan diri bila-bila saja yang dia suka. Then, bila  first time guna Collagen Rumpai Laut ni, ibu cadangkan buat mask guna Collagen ni, bangun pagi tengok-tengok pimple tu semua dah mengecut. Amazing. Serius tak tipu! Tapi kalau korang tak percaya memang saya suggestkan JANGAN beli. Biar je ah orang lain punya face yang licin, gebu, flawless kan.

Ayah saya memang ada masalah gastrik yang agak teruk jugak. Tapi lepas amalkan minum  collagen rumpai laut ni tiap-tiap hari. Alhamdulilah dah beransur pulih.

Kalau dulu, saya waktu tido je memang susah lah tidur, pusing sana, pusing sini. Then dengar lagu lama-lama baru tidur. Tapi lepas je amalkan Collagen rumpai laut ni. Alhamdulilah senang nak tidur dan bangun pagi pun mudah PLUS bersemangat. Sebabnya Collegen ni jugak menstabilkan aliran darah dalam badan. Tapi kalau korang rasa tipu, serius JANGAN beli okay.

Based on my own experienced too, kalau makan collegen ni perut memang tak terasa lapar. Tak de lah perut berkerooncong bila pukul 1 kan.So sangat bagus untuk diet!Tak perlu berlapar sebab nya collagen ni dapat bagi tenaga segera dan berpanjangan sepanjang hari.

Kalau nak diceritakan sebab korang TAK PATUT beli collagen ni sangat banyak. So, aku listkan SIKIT ye khasiatnya.


  1. Mengawal, merawat, dan mencegah masalah jerawat dan bekas jerawat tegar
  2. Menihatkan dan menguatkan rambut dan kuku
  3. Membantu mengurangkan masalah kencing manis dan diabetis (Kandungan gula sangat rendah)
  4. Menstabilkan tekanan darah dan tahap gula dalam darah
  5. Mengurankan masalah migraine dan susah tidur
  6. Menyihatkan peranakan (ovari) perempuan/testis (lelaki)
  7. Memberi tenaga segera dan berpanjangan agar lebih bertenaga setiap masa
  8. Anti-bakteria dan anti-kuman
  9. Detoksifikasi badan secara keseluruhan 
  10. Awet muda

Collagen rumpai laut ni ada 3 gred, iaitu gred AA (Kuning) AAA(Purple) dan gred AAAA (Hijau). Senang cerita, lagi banyak A nya lagi berkhasiatlah rumpai laut tu. 



Cara makan sangat simple, sebab selepas rumpai laut ni direbus, cara masak dia are likely same macam nak buat agar-agar/lengkong.

Selepas dimasak

 Korang boleh makan macam tu je (kalau mampu) ataupun letakkan dalam air sunquick, ribena atau apa-apa jus dan kordial tapi bukan minuman yang beasaskan KAFEIN. Sebabnya, kandungan kafein boleh memusnahkan nutrisi vitamin C collagen dan gluthatione (agen pencerah) dalam badan kita.Cara makan dia sangat simple kan!

Then, waktu malam boleh buat mask. Ambil Collagen yang dah siap dimasak and sapu dekat muka then tidur. Esok, lepas basuh muka korang akan rasa kulit korang lebih tegang, licin dan kalau ada jerawat, dia akan mengecut.


Seriusly, saya tak berani nak cerita pasal something like this kalau tak try dulu.

Collagen yang belum dimasak






So, pada sesiapa yang berminat, boleh sms saya di 017-6653548. Untuk tempahan online, saya cuma jual yang kering sahaja. Tapi kalau kawan-kawan di Matrik, saya ada provide yang dah siap dimasak cuma tinggal makan sahaja. Tapi selagi stok masih ada lah ye sebab petang tadi bawak, sekarang dah tinggal separuh je lagi yang ada ;)


Harga Collagen Rumpai Laut gred AAA:-
1.Kering- RM13/100G
2.Siap dimasak- RM8/bekas


PM saya untuk respond segera 
>>>Cik Iera<<<





14 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

jeng jeng... ingatkan jangan mkn sebab merbahaya... hahahaha...

Ieykha Kintey said...

ingatkan bahaya betul. baru je nak try benda nih. hahahaha. adui. suspen. :p

Cik Tanpa Nama said...

HEHEHE suspen ye? boleh la try...bagus sangat untuk kesihatan

zeera lily said...

Suspen betul tjuk tu...ishhh.. Kite dr dlu suke mkn seaweed yg ijau tu... Yg org wt sushi tp tu xori la da siap proses n bg perisa sket...hee...sama ke rasa yg ni ngn yg u jual..blh trus mkn kn? Mcm nk try sbb sana sini org kate psl ni...

terbakor said...

kat kedai bapak ada jual collagen ni. Mak saya selalu buat kerabu collagen ni. Saya geli nak makan. Tapi oleh kerana awak cakap khasiat macam ni. Nak kene makan gak la haha

fatin aziz said...

buat suspen je..ingatkan betul tak elok sbb ramai je yg makan bagi feedback positive..hehe

Syazana Zainn said...

hahaha akak pun baru je beli rumpai laut ni

:) tp akak amek direct dr labuan terus.hihi

Cik Tanpa Nama said...

hehehe bagus la kak...untuk kesihatan kann:)

trendysite said...

haha, suspen betul..saya baru hari ni try cuba..semalam beli..tgk org lain terasa nak mcuba n nak tgk hasilnya =)

NIA SI DRUMSTICK said...

wahh..salu je tgk..nak try lah nnti.hihi..

Syaiful Izwan said...

Maaf kerana mengganggu, kami nak nyatakan bahawa rumpai laut TIDAK ADA KOLAGEN.

Mengapa kami berani cakap begini? Mudah sahaja.., kerana kami telah buat master selama 3 tahun menggunakan kolagen.

Kami tahu asal usul collagen iaitu dari bovine, porcine, porcupine, and marine animals. Theres no evidence that said collagen come from plants.

If anyone wish to buy, be reminded that theres NO COLLAGEN in SEAWEED.

Mineral dan khasiat lain dalam seaweed tu yang boleh buat muka gebu. Alang2 nak cantik, gula lah hadalabu terus..huhu

Anonymous said...

Hadoi, pndai dia main reverse psychology :)

Carta Bianca said...

Dik ade stok lg ke ni

anne khairani said...

Mahu mencuba rumpai yg sedia utk dimakan...lazat...perisa mango...? Sila layari Anne's Pure Marine Collagen atau wasap terus ke 0122014515.