Followers


AMARAN : Blog ini adalah perjalanan kisah hidup sorang budak perempuan dari zaman sekolah hingga kini, seorang mahasiswi, tahun akhir di sebuah universiti tempatan yang sedang menjalani praktikal di ibu kota Malaysia.

Gaya bahasa yang keanak-anakkan bagi post lama mohon dimaafkan. Tak akan delete post lama. Kerana setiap tulisan, ada ceritanya :) People changes bro!
I LOVE MYSELF VERY MUCH..AND
YOU SHOULD, TOO

24 Mar 2015

Non- Linear Programming by Excel [step by step]


Evening!

Petang ni nak share macam mana nak solve NonLinear Programming by Microsof Excel.Paling penting, of course la kena ada Microsoft Excel, so now, pegi bukak sekarang Excel tu. Oraite. good.

Aku buat khas entry ni untuk membe aku yang sekarang busy tahap menteri dengan program dia. Nahhh ni untuk kau ok Anis.

Aku buat ni pun agar aku tak lupa nanti. Boleh jugak refer sini bila usia dah semakin tua. haha

Soalan tak sempat nak salin (lagipun budak math memang sangat malas nak menaip words ni) so, aku dah summarize kan dari soalan tu in this form.

Oraite, Maximization problem. Here we go!



First of all, buat collumn macam di bawah ni. Supaya senang nak kira nanti. Nak buat macam mana pun tak kisah sebenarnya, tapi aku nak buat table macam ni, supaya senang sikit nak solve. 

DEMAND

X1 = 1500 - 24.6p1

Klik di box D13 dan masukkan formula :-
Sign equal ni sangat penting, kalau tak de, Excel pun krik-krik la korang tengah taip apa dalam box tu. 

Formula untuk demand x1 ni macam dalam box merah tu.
F13(price for x1) tu bukan constant kene ikut sama, depends pada row dan collumn korang la.

one more things, F13 tu MESTI KLIK pada price for X1 tu. Jangan taip. ok?

Then klik ENTER 



Demand x2 pulak



Eh, korang kene buat tau sambil tengok ni, kalau just baca, Serious tak faham nanti. 


Oraite, kalau dapat macam ni, sila tepuk tangan. Korang betul!



PROFIT

Same goes to profit, kene ada formula jugak.

untuk profit, focus pada box biru tu, untuk X1 
Then masuk kan formula dengan gembira, dan klik ENTER



Next, profit untuk x2



So, if dah dapat sama macam ni, Sila lompat bintang, Korang hebat!




Then untuk Maximum Value Z, Again masukkan formula 




untuk Z-value yang kat table bawah ni, salah.
Tak dan nak buat semula. 
If korang buat ni, follow je sampai habis dan abaikan Z-Value tu ok.

Yang lain-lain betul. 


Oraite, next buat lagi satu table macam kat bawah ni. 
Masukkan nilai x1 dan x2 dengan bahagia. Jangan tension-tension
Nilai RHS sekali.
*refer pada subject to*


Left-handside value

Untuk left handside, jangan gembira-gembira nak masukkan value dengan bahagia.

LHS, kene masukkan formula. 
Formula macam dalam box merah
Klik ikut flow 1,2,3 tu
dapat?


Buat untuk constraint yang kedua pulak,


selepas buat semua, dapat la jawapan nya macam ni untuk LHS collumn


Sama? Ok. Berdiri dari kerusi dan joget samba doploh saat. ok dah.
kejap je.. dah..dah


fuuuhhhhhhhh dah 70% siap ni. sabar-sabar.



SOLVER

Klik DATA > SOLVER

Ok next untuk Set Objectives focus pada Z-Value

For Changing Variables focus pada price

Just drag je value yang kita dah masukkan dalam table tadi. 


oraite untuk CONSTRAINT pulak

klik ADD, nanti akan keluar box ni.

Drag la dengan bahagia, ikut warna box ok.

Buat untuk tiga-tiga constraint. 

untuk constraint yang ke-3, klik OK



Maka akan appear macam ni. 
Dengan lafaz bismillah klik SOLVE




Tadaaaaaaaa.... SIAP!!




Nombor ni banyak sangat decimal places dia.

Dah tanya Sir Sahubar dah tadi macam mana nak ringkaskan, 
tapi aku tak apply lagi. Nanti kalau aku dah buat, aku update kat sini ok


Harap dapat membantu.
Teringat sadwich. ohoiii craving sandwich petang-petang ni.
ok bye.,


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...