Followers


AMARAN : Blog ini adalah perjalanan kisah hidup sorang budak perempuan dari zaman sekolah hingga kini, seorang mahasiswi, tahun akhir di sebuah universiti tempatan yang sedang menjalani praktikal di ibu kota Malaysia.

Gaya bahasa yang keanak-anakkan bagi post lama mohon dimaafkan. Tak akan delete post lama. Kerana setiap tulisan, ada ceritanya :) People changes bro!
I LOVE MYSELF VERY MUCH..AND
YOU SHOULD, TOO

16 Feb 2013

Taubat Sham Kamikazee




         

                  Sekarang ni dah semakin ramai artis yang berhijrah. Alhamdulilah. Antara artis tu semua tu termasuklah Sham Kamikazee atau nama sebenar dia Shamril Mohd Salleh . Secara jujurnya aku tak pernah tahu pun mengenai penghijrahan Sham Kamikazee ni sampailah bila kolej buat program. Mula-mula pelik jugak sebab program tu College Islamic Festival tapi kenapa panggil guitarist pulak aku fikir. Aku diamkan je la. Sampailah bila tengok poster yang ditampal kat blok-blok hostel, gambar Sham Kamikazee berjubah. Balik tu terus google.. Owhhh dah berhijrah rupanya. Nampak sangat aku ketinggalan kan. Mungkin penghijrahan Abang Sham Kamikazee ni tak terlalu expose agaknya compare dengan artis-artis yang lain. Atau mungkin aku yang macam katak bawah tempurung? 


Sham Kamikazee@Kolej Matrikulasi Melaka
Sebelum mula bicara, aku dah mintak izin daripada abg Syam sendiri untuk ceritakan kisah dia dalam blog aku ni.



Bagi yang tak tahu makna jzkk tu.. maknanya ialah "Jazakallah khairan kathira" ataupun makna dalam bahasa melayunya ialah semoga Allah memberikan kamu kebaikan yang banyak. Sangat express abg Syam ni reply msg. Dalam minit yang sama jugak dia reply.


Semalam 15 Februari 2013 jam +/-8.00 malam abg Sham Kamikazee sampai ke Kolej Matrikulasi Melaka. Sham Kamikazee..Sham Kamikazee penat kan nak baca. Masa ceramah, abg Sham Kamikazee ni gelar diri dia abg Jebon. So masa sebelum abg Jebon sampai, surau Ibadurrahman di kolej ppenuh, sesak,  sampaikan ada yang berdiri tepi masjid sebab terlampau ramai yang datang alhamdulilah.

         Okay, back to the topic. Tajuk forum semalam ialah "Cinta High Class" Semasa forum tu, abg jebon ceritakan macam mana titik perubahan dia dari "zaman jahiliyah" ke zaman sekarang. Yang mana dia dah berubah. Titik permulaan abg Sham berubah ialah bila sorang kawan dia yang dah 13 tahun berkawan tapi tak pernah bagi salam sesama sendiri, telefon dia. Waktu telefon tu buat pertama kali dalam tepmpoh 13tahun abg sham dan kawan dia bersahabat, kawan abg Sham ni bagi salam, 'Assalammualaikum,bro" Waktu tu abg Sham dah rasa pelik dah, dia tengok telefon, nama kawan dia. Tak salah pun 

Sham Kamikazee sekarang
              Diorang pun cerita la bab gitar dan sebagainya waktu telefon tu. Tiba-tiba abg Sham bagitahu kawan dia tu tok tunggu kat rumah, dia nak jumpa. (Mungkin rumah diorang dekat je kowt) Datang je sampai lah waktu zohor, kawan abg Sham ni ajak sembahyang sekali. Tapi abg Sham kata tak pa, pergi dulu. Sampai lah waktu asar, abg Sham pun kata lagi sekali, takpe, pergilah dulu. Tapi bila tiba waktu Maghrib, abg Sham sendiri yang mintak kain untuk bersolat. 

 Imam 1 Masjidil Haram, Syeikh Abdul Rahman As Sudais

          Dipendekkan cerita, abg Sham dengan kawan dia sorang lagi tu pergi "Jalan-jalan Cari Masjid". Dan dipendekkan lagi cerita, sampailah ke satu Masjid  iaitu Masjid Alwi, Kangar, Perlis. Waktu tu Imam 1 Masjidil Haram, Syeikh Abdul Rahman As Sudais datang ke masjid tu. Abg Sham kata kat kawan dia "Tak pe lah kita tak sempat jumpa, dapat tengok dari jauh pun tak pe lah" Abg Sham ni pun pergilah berlari ke kereta amik kamera tele-zoom (jenis kamera tu aku tak ingatlah, tapi rasa hebat la kamera tu) So, masa abg Sham amik gambar tiba-tiba abg Sham tengok jarak dia dekat. Abg Sham turunkan kamera, tengok-tengok Imam dah ada depan dia dan diorang pun terus salam.

            Betapa besarnya rahmat Allah. Sebab bukan senang kita nak bersalam dengan Imam 1 Masjdil Haram. Bukan kata nak salam, nak lalu sebelah pun payah bak kata ibu abg Syam. Tapi masa tu Allah bagi abg Syam one-to-one dengan imam tadi tu. Ni lah jugak antara titik permulaan abg Syam @abg jebon berubah kearah yang lebih baik. 

MasyaAllah. Betapa indahnya kasih sayang Allah. Untuk berubah aku ingatkan diri aku sendiri dan kawan-kawan, kita tak perlukan suatu "musibah" atau penyebab baru kita nak berubah. Tapi kita yang kene cari perubahan tu sendiri. 

Next entry insyaAllah aku ceritakan macam mana abg Syam ni hadapi perubahan dan cabaran dalam dunia baru dia dan Cara dia istiqamah dengan perubahan tu. 





Sham Kamikazee dulu





7 comments:

fasha said...

thanx for share ye iera...nanti update lg...nak tau sangat cerita2 org yang berhijrah ni..nak2 care diorang nak istiqamah ni...

Cik Tanpa Nama said...

@fasha
insyaAllah fasha...comin soon:)

Farah Waheda Wahid said...

occay...kakak tunggu sambungannya... ^_^

haz said...

skrg ni ramai dah artis kte malangkah ke arh yg lebih baikkan.. alhamdulillah =)

Rosmiza Ali said...

Memang dah ramai artis2 kita dah mula berhijrah ke arah yang lebih baik.. Semoga Allah memberkati penghijrahan mereka.. =)

sweetbanana said...

:)

Cik Eyra said...

alhamdulilah,semua berubah kearah kebaikan..:)semoga kita semua pun mndpt hidayahNya.......aminn