Followers


AMARAN : Blog ini adalah perjalanan kisah hidup sorang budak perempuan dari zaman sekolah hingga kini, seorang mahasiswi, tahun akhir di sebuah universiti tempatan yang sedang menjalani praktikal di ibu kota Malaysia.

Gaya bahasa yang keanak-anakkan bagi post lama mohon dimaafkan. Tak akan delete post lama. Kerana setiap tulisan, ada ceritanya :) People changes bro!
I LOVE MYSELF VERY MUCH..AND
YOU SHOULD, TOO

3 Mar 2013

Aku sombong, berlagak, kerek!



Why people always judge other by their face?

Aku pun kadang-kadang tak faham kenapa orang judge orang tu bila pandang sekali. Tanpa kenal or cakap dengan orang tu. Kita dah judge, okay dia ni memang SOMBONG, okay dia ni KEREK, okay dia ni ANNOYING. Padahal kita tak bercakap or berkawan pun lagi dengan orang tu.

In fact, okay aku admit aku mempunyai wajah yang ala-ala nak masuk ke tahap kerek atau poyo. Ni based on what other said to me on their FIRST IMPRESSION. Mungkin faktor mata yang agak sepet menyebabkan kadang-kadang kalau aku pandang biasa je orang kata aku menjeling. Dengan muka yang payah nak senyum, mungkin orang kata aku SOMBONG. Tak kan lah nak senyum 24jam. Tapi senyum tu sedekahkan? Ye aku tahu.  Dan PLUS.. Aku sangat susah nak memulakan percakapan/perbualan menyebabkan aku nampak pendiam pada zahirnya. Walhal! Kalau sapa-sapa yang rapat tahu la kowt betapa banyak cakapnya aku ni. Even mata dah mengantuk tahap maksima pun boleh berbual lagi.



Dan aku kalau berjalan, aku akan straight to that destination tanpa memandang ke kiri mahupun ke kanan. So that, mungkin orang senyum kat aku, aku buat muka dunno je. Yela dah aku pandang bawah, atau pun kalau tempat aku nak pergi tu dah dekat memang aku akan aim tempat  tempat tu dari jauh tanpa memikirkan alam sekitar. Terusssss straight to the destination.Sekali lagi maaf, aku bukan sombong, cuma tak perasan.

Tapi memang mana-mana aku pergi pun orang akan cakap aku sombong. Padahal aku tak buat pape pown dekat diorang. Macam mana erk nak ubah persepsi orang? Tak kan aku nak gantung kertas dekat depan sambil tulis "Saya tak sombong okay" Takkan nak senyum 24jam, nanti orang akan kata perasan pulok. Haishhhh poning-poning.


Macam mana pun aku still lagi bersyukur dengan wajah aku.Ciptaan Allah semua hebat-hebat dan ada hikmahnya.  Dan bila kita semakin tua, wajah kita semakin iras ibubapa kita. Kenapa? Kerana mungkin waktu tu mereka dah tiada,. Dan Allah tahu kita rindu dan perlu melihat wajah mereka.

Saya sayang ibu. Saya sayang ayah









8 comments:

Syazana Zainn said...

just be yourself

peduli orang kata :)

people who judging others are definitely -- CHILDISH :)

Dayah Danisha said...

Perhh ! Ayat dia .. huhuu.. seriusly .. rmai jugak org kata dyah ne sombong .. Heran jugak .. Dayah punya senyum pun diorang xnampak ...

SHaeezah said...

ya kita ada ciri yg sama ... sampai kdang kena sound SOMBONG !!! :(

Nurul 'Aiziz said...

Waaaa!! Love entry sis this one!! seriusly la umpama sis menceritakn dri az pulak wakaka samemo samemo with me lorh.. but az cm x kesah ape org nak ckp, sbgai blsan ats keignoran az, az x ramai kwn (faktor memilih kwn jgk)

keyboard menaip said...

Aku sangat susah nak memulakan percakapan/perbualan menyebabkan aku nampak pendiam pada zahirnya. < ika suka ayt ni, ika pun mcm ni,, tpi kebykkn org dh fhm sy mmg sush nksenyum ,,

Cik Tanpa Nama said...

@keyboard menaip
kannnn kite same la..huhu

Cik Tanpa Nama said...

@Nurul 'Aiziz
sis aiziz....sippp sikit..kite same la..huhu

Kenari Putih said...

Org yg cop org lain sombong tu bg sy dia krg expose bergaul dgn org yg xbyk cerita mcm dia. Biasa kita byk cerita sama baru la rancak sembang. Tp some org sembang xkalah, dia aja bagus.. smp kita yg dgr rs menyampah jer... Hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...